Jak ugryźć kiełki? - najlepsze przepisyKucharze Knorr spytani o swoje preferencje dotyczące kiełków, twierdzą zgodnie, że najczęściej używają ich podczas przyrządzania sałatek. Kiełki nadają sałatce bardziej wyrazistego smaku, świetnie komponują się z warzywami i stanowią tajemniczy dodatek, który wzbudza zainteresowanie i ciekawość domowników oraz gości.
Sałata, sałata, kiełki, sałataPierwsza propozycja przepisu od szefów kuchni Knorr to barwne połączenie warzyw, przede wszystkim mieszanki sałat, jajek, makaronu i oczywiście kiełków. Poniżej przepis na Sałatkę francuską.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr,
- 300 g makaronu typu świderki,
- 12 czarnych oliwek,
- 300 g mieszanki sałat,
- 10 pomidorków cherry,
- 2 jajka,
- 1 łyżka kaparów,
- 4 łyżki oliwy,
- małe opakowanie kiełków.
Przygotowanie:
1. Sałaty umyj, podziel na mniejsze kawałki, osusz ręcznikiem papierowym. Pomidory pokrój na cząstki, oliwki na połówki.
2. Jajka ugotuj na twardo, makaron gotuj do miękkości.
3. Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i dwiema łyżkami wody, aby stworzyć aromatyczny sos. Dokładnie wymieszaj.
4. Makaron odcedź, dodaj sos sałatkowy, pomidorki, oliwki, kapary i listki sałaty. Wszystko wymieszaj. Sałatkę wyłóż do salaterki, udekoruj ćwiartkami jajka i kiełkami.
Piotr Murawski, kucharz Knorr, poleca dodać do sałatki również anchois - co uczyni sałatkę bardziej wykwintną w smaku.