Śniadanie, które podamy bliskim w Dniu św. Walentego, tak jak to podane w każdy inny dzień roku, powinno być zdrowe i odpowiednio zbilansowane. Do pierwszego porannego posiłku, możemy dodać mały akcent, kojarzący się z Dniem Zakochanych.
– Na Walentynki możemy przygotować wyjątkową kanapkę, przykładowo w kształcie serca. Polecam taką na ciemnym pełnoziarnistym pieczywie z dobrym tłuszczem roślinnym, chudą drobiową wędliną, z dodatkiem pasty z awokado, gotowanego jajka, czy jednej z wielu przypraw, zaliczanych do afrodyzjaków. Możemy wybrać czerwone dodatki dla urozmaicenia i ozdoby. Mogą to być koktajlowe pomidory, świeża lub mielona, słodka papryka. – radzi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności z Z.T. „Bielmar” organizator ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”. – Dla zwolenników śniadań na słodko, mogę polecić dodanie np. do odtłuszczonego twarożku odrobiny cynamonu. Jest on źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia, dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu LDL, a swym orientalnym smakiem zupełnie odmieni posiłek. Czerwona pachnąca róża do takiego śniadania będzie również miłym dodatkiem.