Nadchodzące smaki - kulinarne tendencje na 2007 rok
2007/2/10 3:20:00
Stek z gwarancja jakości
Popularność steku wciąż rośnie, dlatego ludzie zaczęli zwracać uwagę, skład jest dane mięso i jak było odżywiane zwierzę, z którego ono pochodzi. Zaopatrujmy się więc u sprawdzonego rzeźnika, co da nam gwarancję świeżości i dobrej jakości.
Wpływy afrykańskie
Rośnie popularność słodkich i smakowitych potraw z Etiopii, w których wyczuwalny jest aromat goździków i cynamonu. Uwagę smakoszy przyciąga też południowo-afrykańskie mięso wędzone.
Owoce morza – egzotyka w zasięgu ręki
Małże, ośmiornice, ostrygi, krewetki – możemy je nabyć niemal w każdym supermarkecie i z roku na rok zdobywają coraz większa rzeszę fanów. Z uwagi na ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa spożycia niektórych owoców morza, przezornym smakoszom proponujemy sprawdzone, lecz egzotyczne ryby. Popularnością cieszy się zwłaszcza tilapia ( okoniokształtna, słodkowodna ryba z Afryki ), koryfena ( zwana tez mahi- mahi, również reprezentuje rząd okoniokształtnych ) i jesiotr.
Wina z południowej półkuli
Południowe wina kuszą nie tylko dość przystępnymi cenami, lecz także niepowtarzalnym smakiem, który doceni każdy miłośnik tego trunku. A teraz fakty dotyczące aktualnych trendów: wina australijskie wciąż są popularne, ale wypierają je powoli nowozelandzkie specjały. Jeszcze bardziej zachwalane trunki pochodzą z południowej Afryki, jednak największe uznanie i zachwyt wzbudzają teraz wina południowoamerykańskie.
Nowa chemia gastronomiczna
Najnowsza tendencja dotycząca sposobu obchodzenia się ze składnikami potraw pochodzi z Hiszpanii, jednak wzbudza podziw i rozszerza wpływy na inne, nie tylko europejskie, kraje. Sprowadza się ona do stosowania naturalnych substancji, jak np. ekstrakt z wodorostów, które zmieniają strukturę i kształt produktów żywnościowych. Tą techniką przeobrazimy odwłok homara w filet o wyglądzie polędwiczki, zaś ser pleśniowy przybierze wygląd cukrowej waty.
Tradycyjnie lecz z polotem
Nikt nie zarzuci nam, że tradycyjne pulpeciki, makaron z serem czy spaghetti dawno wyszły z mody i są nieciekawą propozycją kulinarną, kiedy przyprawimy je coraz bardziej dostępnymi i popularnymi egzotycznymi przyprawami. Tradycyjne jedzenie może być w dodatku zdrowsze, kiedy zaopatrzymy się w mięso o niskiej zawartości tłuszczu i produkty pełnoziarniste.
Zwolnienie tempa
Kiedy mamy więcej wolnego czasu do dyspozycji, wypróbujmy, szczególnie polecanej przez znawców trendów, techniki wolnego gotowania. Po kilku godzinach spędzonych w kuchni, wszelkie trudy wynagrodzi nam smak duszonej, nadziewanej piersi cielęcej czy pieczonego jagnięcego podudzia.
Lokalne przysmaki
Restauracje zawsze miały w swoim menu propozycje dań regionalnych, których składniki pochodzą z lokalnych upraw. Ponieważ klienci coraz częściej wykazują zapotrzebowanie na świeże, oryginalne smaki, również sieci supermarketów postępują z duchem czasu rozszerzając swą ofertę o lokalne przysmaki.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »