Naleśniki z chmielową nutąChcemy „podkręcić” ciasto naleśnikowe? Pomocne okaże się piwo. Wystarczy, że obok tradycyjnych składników ciasta, użyjemy piwa i całość doprawimy szczyptą kminku. Takich naleśników nie musimy serwować na sam koniec uczty, czyli na deser - mogą pojawić się wcześniej jako przystawka albo nawet danie główne, w zależności od tego, jaki zastosujemy do nich farsz. Ciasto naleśnikowe z chmielową nutą będzie smakować doskonale z nadzieniem mięsnym lub serowym.
Ciasto naleśnikowe z piwemCzas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka
- 1,5 szklanki jasnego piwa
- 2 jajka
- 30 ml oleju
- 1 szczypta kminku
- 30 g tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbij jajka, następnie dodaj mąkę, piwo, olej oraz kminek. Mieszaj do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr.
2. Rozgrzaną patelnię posmaruj lekko tłuszczem, następnie smaż piwne naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podawaj z różnego rodzaju słonymi nadzieniami, na przykład mięsnym lub serowym.