SAŁATKA WIELKANOCNA Z SOSEM TATARSKIMSkładniki:
kilka plasterków wędzonej szynki
1 mała czerwona cebula
kilka ugotowanych jajek przepiórczych
kilka marynowanych borowików lub podgrzybków
kilka korniszonów
kilka gałązek natki pietruszki
szczypiorek
Sos Tatarski:
kilka marynowanych pieczarek
1 mała cebula
kilka korniszonów
kilka łyżek majonezu
kilka gałązek natki pietruszki
TABASCO
sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Plasterki zwijamy i układamy na półmisku. Dookoła układamy pokrojone w kawałki korniszony, połówki jajek przepiórczych i marynowane grzybki. Całość obsypujemy posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem i plasterkami cebuli (rozdzielamy je na pojedyncze krążki). Podajemy z ostrym sosem tatarskim. Przygotowanie sosu: Pieczarki, korniszony i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i sosem TABASCO. Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Odstawiamy na godzinę.