A oto propozycje Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na dzisiejszą okazję:
Doskonały Śledź w śmietanie Składniki:
- 8 płatów śledzi matiasów
- 350 ml kwaśnej śmietany 30l
- 2 Sosy sałatkowe do mizerii Knorr
- 1 cebula
- pół pęczka szczypiorku
- 1 jabłko
Sposób przygotowania:
Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut. Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj. Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym w niebanalnym połączeniu z ananasemSkładniki:
- pół kg solonych filetów śledziowych
- Sos w słoiku słodko -Kwaśny Knorr
- pół puszki krojonego ananasa w zalewie
- 20 dag sera żółtego
- 1 szklanka mleka
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj śledzie, ułóż je w miseczce i zalej mlekiem. Mocz około 20 minut, a następnie osusz w papierowym ręczniku. Przekrój duże filety na pół. Pokrój ser żółty w słupki. Na każdym płacie śledzia ułóż po jednym słupku sera, zwijaj je w ruloniki i spinaj wykałaczką. Odsącz ananasa z zalewy, po czym wymieszaj go z Sosem w słoiku słodko-kwaśnym Knorr i podgrzewaj w rondlu przez 5-7 minut. Następnie ostudź. Ułóż roladki śledziowe na talerzu i polej je zimnym sosem. Podawaj.