Bigos zrobiony z kapusty kwaszonej to doskonałe źródło witaminy C. W klasycznym bigosie mamy połączenie kapusty i mięsa, co sprawia, że jest ona ciężkostrawna. Nawet bez dodatku mięsa bigos może u niektórych osób powodować wzdęcia, czemu łatwo zapobiec, dodając do tej potrawy odrobinę kopru włoskiego. Ze względu na zawartość składników odżywczych, kapusta nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy nasz organizm zużywa dużo energii na utrzymanie temperatury ciała, ale również jest ważnym składnikiem diety osób dbających o sylwetkę i walczących z nadwagą. Kapusta zawiera bardzo dużo błonnika, pobudza pracę żołądka i ułatwia trawienie, a tym samym przyspiesza przemianę materii.
Warto wiedzieć: Porcja 10 dkg kapusty zawiera jej 16,0 mg, a ponadto 211 mg potasu, 3,4 g węglowodanów i 29 g białka.
5. Kluski z makiem
Kluski przygotujmy z mąki żytniej – jest ona bogata w witaminy z grupy B (m.in. B1, B 2, B3 i B6), substancje mineralne (m.in. – sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, chrom, fosfor i jod). Ze względu na bogactwo minerałów, mąka żytnia polecana jest do przyrządzania potraw osobom, które chcą się odchudzić, kontrolować wagę oraz utrzymywać ładną sylwetkę. Z kolei mak niebieski jest produktem wysokokalorycznym zawiera aż 73% tłuszczu, ponadto w 100 dkg znajdziemy m.in. 1,80 mg witaminy E, 1266g wapnia, 963g potasu i 1022g fosforu.
Warto wiedzieć: Ze względu na śladową zawartość opiatów, mak spożyty w niewielkiej ilości będzie nas koił poprawiając nastrój, natomiast w większej ilości (kilka porcji) spowoduje senność, co może pozbawić nas radości z towarzyszenia w czasie świąt naszym gościom i domownikom.
6. Pieczone mięso
W naszej kulinarnej tradycji króluje wieprzowina, której powinniśmy jednak jeść mało. Ze względów odżywczych proponuję zastąpić wieprzowinę - wołowiną. Pieczona wołowina zawiera tylko 29% tłuszczu, a 10dkg zawiera 5,40 mg niacyny, 380 mg potasu i 80 mg sodu. Jeszcze lepsza zamiana to indyk, którego mięso zawiera tylko 8% tłuszczu, a 10 dkg zawiera 4,90 niacyny, 470 mg potasu i 48 mg sodu.
Warto wiedzieć: Jako dodatek do mięs często podajemy ziemniaki. W w 10dkg zawierają tylko 1% tłuszczu, ale niestety 90 % węglowodanów – dlatego uważane są za warzywa tuczące dla osób o siedzącym trybie życia. Ziemniaki natomiast są bogate w potas (440 mg) i niacynę (1,40 mg), a także zawierają mało sodu, dlatego dobre są w chorobach układu pokarmowego. 7. Kompot z suszu
Kompot z suszu to nie jedynie dodatek na świątecznym stole – to odżywcza kwintesencja suszonych owoców, z których go przygotowujemy. Warto do osłodzenia kompotu użyć cukru trzcinowego zamiast rafinowanego - kompot będzie mniej kaloryczny i zdrowszy.
Korzystajmy z dobrodziejstwa i wyjątkowości świątecznych potraw. Z umiarem mieszajmy smaki i doceniajmy tą jedyną w swoim rodzaju różnorodność.