kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Świąteczne przyprawy
2006/12/23 3:30:00

Jałowiec to jedna z typowo polskich przypraw, stosowana w kuchni staropolskiej i współczesnej. Niezastąpiony do dziczyzny, bigosu, wędlin, pasztetów i marynat, ale także do aromatyzowania alkoholi. Owoce jałowca działają żółciopędnie, leczą zaburzenia trawienne, artretyzm, reumatyzm i choroby skóry. Spożywanie zbyt duże dawek jałowca może spowodować uszkodzenie nerek, nie powinni go także spożywać wrzodowcy i kobiety w ciąży.

Kminek to także polska przyprawa, rosnąca dziko na pastwiskach i miedzach. W kuchni kminek stosowany jest do tłustych mięs, potraw z kapusty, serów, pieczywa i zup. Kminek działa wiatropędnie, zapobiega więc wzdęciom, ułatwia trawienie, zalecany jest także chorym na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz kobietom karmiącym (działa mlekopędnie). Pomaga także łagodzić bóle menstruacyjne.

Liście laurowe pochodzące z wiecznie zielonych drzew laurowych stosowane są powszechnie w naszej kuchni. Używamy ich do zup, sosów, mięs, marynat i ryb. Pobudzają apetyt i poprawiają trawienie, leczą także wysypki, bóle głowy i uszu, ale – uwaga – mają właściwości halucynogenne. Liście laurowe odstraszają także szkodniki występujące czasem w naszych kuchniach: wołki zbożowe i karaluchy.

Ziele angielskie to również bardzo popularna przyprawa o wszechstronnym zastosowaniu. Dodaje się je do zup, sosów, marynat, potraw mięsnych i rybnych, ale także do niektórych ciast (np. piernika), kompotów, likierów i grzanego wina. W medycynie ludowej ziele angielskie stosowane jest w leczeniu zaburzeń trawiennych i biegunek.


Przyprawy kupujemy zazwyczaj w postaci suszonej, ważne jest jednak, aby były one odpowiednio przechowywane. Najlepiej przesypywać je z torebek do szczelnych pudełek lub słoików – nie tylko łatwiej ich wówczas używać, ale także dłużej zachowują swój smak i aromat.

Strony: [1] [2]


Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, jałowiec, liście laurowe, przyprawy, ziele angielskie


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»