Świeże małże św. Jakuba, krem z parmezanu i szparagami Autorski przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków, Galerii Mokotów
12 sztuk świeżych małż
2 posiekane cebule
250 ml białego wina
500 ml bulionu drobiowego
200ml śmietany
100g startego parmezanu
12 sztuk szparagów
Świeże małże otwieramy, czyścimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę z białym winem i redukujemy. Dodajemy wywar z kury, śmietanę i starty parmezan. Gotujemy 10 minut, później blendujemy i przecieramy przez sito. Krążki ze startego parmezanu pieczemy przez 5 minut w temperaturze 150°. Małże smażymy około 1-2 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy ugotowane szparagi, na sosie usmażone małże które dekorujemy krążkiem z parmezanu.