Pizza z brokułami i sosem czosnkowym
Ciasto:
- mąka – 1kg
- drożdże – 30 g
- letnia woda - 0,6 l
- olej rzepakowy – 100 ml
- szczypta cukru
- sól – 1 łyżeczka
Sos pomidorowy:
- pomidory pelati krojone – 300 ml
- oregano - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Składniki na pizzę:
- ser żółty typu gouda – 200 g
- ser mozarella – 100 g
- ser pleśniowy typu rokpol – 100 g
- szynka wędzona parzona – 150 g
- brokuły świeże lub mrożone – 300 g
- oregano
- sos czosnkowy Tarsmak
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i także wymieszać. Wlać roztwór do miski z mąką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Odstawić na kolejne 10 minut, ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placki wielkości blaszek, podsypując mąką. Placki posmarować sosem pomidorowym, następnie rozłożyć starkowany ser żółty, pokrojoną w plasterki mozarellę i pokruszony rokpol. Na sery ułożyć plasterki szynki i brokuły ugotowane na półtwardo. Tak przygotowaną pizzę posypać oregano i upiec w temp. 280 - 330 st. C. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym.
Smacznego!