kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Chłodnik - idealna zupa na upalne dni
2015/6/29 22:10:00

Owoce na chłodno

Zupy na chłodno dają wiele możliwości eksperymentowania. Świetnie sprawdzą się w nich także owoce sezonowe, których mamy urodzaj w najlepszym czasie do serwowania chłodników. Grzechem byłoby ich nie wykorzystać, tym bardziej, że potrafią znakomicie urozmaicić danie przygotowywane na słodko, ale również na słono. Możemy też w jednej zupie połączyć owoce i warzywa, o czym świadczy doskonały w smaku chłodnik jabłkowo-selerowy:

Chłodnik owocowo-warzywny

fot. Chlodnik owocowo-warzywnyCzas przygotowania: 90 minut
Dla: 6 osób
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 średni seler
- 2 buliony na włoszczyźnie Knorr
- 3 zielone jabłka
- 2 cebule
- 1 starta gałka muszkatołowa
- 4 łyżki margaryny
- 1,5 l wody
- pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:
1. Pokrój seler i jabłka w kostkę (nie za dużą).
2. Posiekaj drobno cebulę i wsyp ją na rozgrzaną w garnku margarynę. Podsmaż.
3. Dodaj jabłka z selerem i smaż je, aż owoce staną się masą, a seler zmięknie (ok.10 minut).
4. Rozpuść kostki bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wrzącej wody.
5. Przelej bulion do garnka z warzywno-owocową masą i gotuj przez 20 minut.
6. Dopraw zupę przyprawami: gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
7. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko. Jeśli uznasz, że zupa powinna być mniej gęsta, dolej trochę wody.
8. Odstaw chłodnik do ostudzenia i wstaw go na 5 godzin do lodówki.
Smacznego!

Istnieje wiele wariacji na temat owoców w zupie podawanej na zimno, bo ich naturalnie ożywczy smak znakomicie współgra z rześkością chłodnika. Letnia zupa truskawkowa, na jogurcie, złamana kieliszkiem wina, miętą i imbirem byłaby z pewnością wielkim hitem. Arbuz? Jeśli zaraz po rozkrojeniu go nie zjemy, stanowi idealną bazę do chłodnika. Albo wiśnie ze swoją wyrafinowaną kwaśnością nie muszą być tylko dodatkiem przełamującym smak dania, ale mogą być jego główną częścią. W takiej wiśniowej zupie zakochani są Węgrzy, traktując ją jako ważny element narodowej kuchni.

Jakie warzywa i owoce nadają się jeszcze do przyrządzenia chłodników? Właściwie to każde! Nie ogranicza nas nic poza pomysłowością!

Strony: [1] [2] [3]

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: chłodnik, kuchnia polska, zupa


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»