Cudowne grona… winogrona!Winorośl kwitnie od maja do czerwca, a owocuje w sierpniu i wrześniu. Co ciekawe, wartościowe jest w winogronach wszystko: miąższ, pestki, skórka, szypułki. Nie bez powodu nazywane są owocami bogów. Znajdziemy w nich potas oraz niewielkie ilości witamin z grupy B, witaminę C, oraz polifenole (obecne zwłaszcza w czerwonych winogronach)” – tłumaczy Iwonna Niegowska. - Włączając winogrona do naszego menu, pamiętajmy, że są one dość kaloryczne z uwagi na wysoką zawartość cukrów - ok. 18% - dodaje Niegowska. Winogrona smakują doskonale w towarzystwie serów oraz sałat. Oto przepis inspirowany tym połączeniem:
Sałatka jogurtowa z winogronamiCzas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 150 g ciemnych i jasnych winogron,
- opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowo-ziołowego Knorr,
- 150 g rukoli,
- 120 ml jogurtu naturalnego,
- 80 g sera z niebieską pleśnią,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- kiełki do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Winogrona umyj, przekrój na połówki i wyciągnij z nich pestki.
2. Ser pokrój w kostkę, rukolę umyj. Kilka listków sałaty odstaw do dekoracji.
3. Aby stworzyć doskonały sos czosnkowy, połącz jogurt z sosem. Gotowy sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami sałatki.
4. Tak przygotowane danie wyłóż na talerze, ozdób rukolą i kiełkami. Wierzch dania potraktuj orzechami.
Rada: Przed podaniem orzechy możesz uprażyć na patelni lub w piekarniku, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.