Jarmuż świetnie sprawdza się również jako smażony dodatek do drugich dań. Można usmażyć go z cebulą na patelni i uczynić tę mieszankę bazą do sosu dla udek z kurczaka. Szczegółowy przepis poniżej:
Kurczak w sosie pomidorowym z jarmużem
Dla czterech osób
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 750 g udek z kurczaka
- Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
- 3 łyżki margaryny
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 kg jarmużu
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 czerwone cebule
Sposób przygotowania:
1. Udka z kurczaka obtoczone w mące należy przyrumienić na 2 łyżkach margaryny rozpuszczonych w garnku na dużym ogniu.
2. Po wyjęciu kurczaka z garnka należy dodać do niego kolejną łyżkę margaryny i w tym tłuszczu usmażyć pokrojoną cebulę i jarmuż. Gdy to drugie warzywo zmięknie, należy dodać pomidory oraz Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr, aby sos był gęsty i jak najlepiej doprawiony. Całość zagotować.
3. Na koniec dodać zarumienione udka z kurczaka i gotować około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
Jarmuż będzie też idealną bazą dla sałatki. W takim wydaniu trzeba pamiętać o jego wcześniejszym zanurzeniu we wrzącej wodzie na 10 sekund, następnie wypłukaniu w zimnej wodzie i usunięciu zgrubiałych części. W bezmięsnej wersji znakomicie skomponuje się z typowo włoskimi smakami jak parmezan czy suszone pomidory.