Owoce morza. Jak przyrządzić we własnym domu?
Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoliCzas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Stopień trudności: łatwe danie
Składniki:
- mule świeże - 200 g
- Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
- mleko - 1 litr
- śmietana kremówka - 125 ml
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- cytryna - 1 sztuka
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- szalotka - 1 sztuka
- dynia - 700 g
- kiełki fasoli - 50 g
- rukola - 100 g
- margaryna - 2 łyżki
- żółty ser - 50 g
- ryż długoziarnisty - 250 g
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj szalotkę i czosnek w bardzo drobną kostkę. Wrzuć na roztopioną w rondlu lub garnku z grubym dnem margarynę i smaż przez 3 minuty.
2. Zalej mlekiem, dodaj koncentrat pomidorowy i opakowanie Fix Knorr Spaghetti 4
sery z brokułami, by otrzymać gęsty, intensywnie serowy sos. Całość wymieszaj i zagotuj.
3. Do sosu wrzuć świeże mule i gotuj je przez około 5 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszaj. Zmniejsz ogień. Wlej wyciśnięty sok z cytryny i śmietanę, a na samym końcu dodaj starty na drobnej tarce ser żółty.
4. W międzyczasie obraną, pozbawioną nasion i pokrojoną w kawałki o boku ok. 4 cm dynię lekko posól i piecz w piekarniku przez około 25 minut, aż będzie miękka i lekko się zarumieni.
5. Na dużym talerzu ułóż dwie garści rukoli, a na niej dynię i kiełki fasoli. Ryż ugotuj na sypko, wyłóż na miseczkę i łyżką nałóż na niego porcję muli z kremowym, serowym sosem. Muszle, które się nie otworzyły, odrzuć.
Homar z pewnością będzie wymagał więcej pracy w trakcie jego przygotowywania, ale jeśli użyjemy Sosu sałatkowego czosnkowy Knorr z masłem, natką pietruszki i czosnkiem, nie będzie trzeba martwić się o właściwe doprawienie.