Zrobić smaczną panierkę to małe piwo!Mąka, jajko, bułka tarta – jak odmienić tradycyjna panierkę? Warto postawić na oryginalność i dodać do niej piwo – kotlety schabowe i drobiowe będą smakowy wyjątkowo. Może ono posłużyć także do przygotowania gęstego ciasta piwnego, w którym obtoczymy np. dorsza. Smacznie i niestandardowo.
Dorsz w cieście piwnym
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 800 g filetu z dorsza
- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka Knorr
- 3 jajka
- 0,5 l piwa
- 2 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj gęste ciasto piwne z mąki, jajek, piwa oraz rozkruszonych Przypraw w mini kostkach Smażona Cebula, Czosnek oraz Pietruszka Knorr.
2. Pokrój dorsza na 5-centymetrowe kawałki.
3. Maczaj rybę w mące, a następnie w cieście, i smaż na głębokim oleju przez około 10 minut.
Do grillowaniaNiektórzy nie wyobrażają sobie grillowania bez spożywanego w trakcie uczty piwa. Szefowie kuchni Knorr polecają natomiast stosowanie browarniczego wyrobu także w trakcie przygotowywania jedzenia z rusztu. Remo Walder, szef kuchni Knorr, rekomenduje specjalną marynatę właśnie na bazie piwa. Wymieszane z miodem i musztardą idealnie będzie się nadawać do tak popularnej na grilla karkówki. Różni się tym od tradycyjnej marynaty, że zamiast wcześniej zanurzyć w niej mięso, nakłada się ją co jakiś czas w trakcie pieczenia.
Nie bójmy się eksperymentowania. Zapadł nam w pamięci jakiś trunek z wyjątkowym aromatem? Zastanówmy się, czy nie znalazłby zastosowania również w kuchni.