JAJKA Z SOSEM POMIDOROWYM, BAZYLIĄ I OLIWKAMISkładniki:
4 jajek ugotowanych na twardo
6 średnich dojrzałych kolorowych pomidorów Kilka oliwek czarnych i zielonych
2 średnie białe cebule
2 ząbki czosnku
Kawałek masła
50 ml białego wina
Sos sojowy Kikkoman
Kilka gałązek świeżej bazylii
Sos TABASCO Original
Szczypta cukru
Czarny pieprz
Wykonanie:
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Podlać białym winem i dusić kilka minut. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman, szczyptą cukru i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dla nadania ostrości dodać kilka kropli TABASCO Original. Jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na gorącym sosie z pomidorów. Podawać z maślanym puree ziemniaczanym.