kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Suszone skarby lata
2010/12/11 14:20:00

Suszone owoce, które kupujemy w sklepach, są zazwyczaj konserwowane dwutlenkiem siarki, trzeba więc pamiętać o tym, aby przed użyciem dokładnie je umyć (zwłaszcza jeśli podajemy je dzieciom lub alergikom). Równie istotny jest sposób ich przechowywania: popularna „babcina” metoda przechowywania suszonych owoców w płóciennych woreczkach zapobiega co prawda pleśnieniu, ale owoce tracą w ten sposób swój zapach, lepiej więc przechowywać je w metalowych, szczelnie zamykanych puszkach lub szklanych słoikach.

Wybór suszonych owoców dostępnych na rynku jest obecnie tak duży, że naprawdę warto przyrządzić z nich coś więcej niż tylko wigilijny kompot. Świetnie łączą się z mięsem (np. z pieczonym schabem, drobiem), wędlinami i rybami, mogą być dodatkiem do sałatek, a kilka suszonych śliwek dodanych do tradycyjnego świątecznego bigosu znacznie poprawi jego smak i wygląd (bigos będzie ciemniejszy, jakby był gotowany przez kilka dni), a także sprawi, że będzie nam łatwiej go strawić, co przy świątecznym stole bywa zazwyczaj kwestią bardzo istotną.

Suszone owoce są pyszne i zdrowe, ale mają niestety jedną wadę: zawierają spore ilości cukru, są więc dość wysokokaloryczne, przy ich spożyciu – jak zresztą we wszystkim - wskazany jest umiar.

Strony: [1] [2] [3]

()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ananas, daktyle, figi, gruszki, jabłka, morele, owoce, rodzynki, suzone owoce, śliwki


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»