kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Czas na sałatki z owocami
2014/8/21 23:10:00

Arbuz – „głowa” pełna pomysłów

Szukamy orzeźwienia w gorący dzień? Sięgnijmy po arbuza, który w 80%-90% składa się z wody. Dodatkowo arbuz jest źródłem niacyny - witaminy z grupy B. Zawiera także w niewielkich ilościach inne witaminy jak C, B1, B2 i B6. Arbuz ma również sporo potasu. Ponadto zawiera niewielkie ilości cukrów, dlatego 100 g dostarcza jedynie ok. 30 kalorii.

Uwielbiasz arbuza pokrojonego na plasterki lub w kostkę? Zastanawiasz się jak jeszcze wykorzystać jego walory smakowe? Pomysłów jest bez liku! Arbuz świetnie komponuje się bowiem z sałatami, innymi owocami, a nawet z kurczakiem i krewetkami. Nadaje całej kompozycji lekkości i soczystości. Jeśli natomiast szukamy sposobu na proste i szybkie wykorzystanie arbuza w sałatce, szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, proponuje: - Bardzo modnym w ostatnim czasie połączeniem jest arbuz z serem feta. Słodki i orzeźwiający smak arbuza idealnie komponuje się ze słonym, rozpływającym się w ustach serem. Takie połączenie nie wymaga zbyt wielu dodatkowych składników – wystarczy sok z cytryny, mięta i łączący składniki sos sałatkowy francuski Knorr. Poniżej szczegółowy przepis na tą pyszną sałatkę:

Sałatka z fetą, arbuzem i miętą

fot. Sałatka z fetą, arbuzem i miętą. KnorrCzas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- połowa arbuza,
- Sos sałatkowy francuski Knorr,
- sok cytrynowy,
- mała kostka sera typu feta,
- pół pęczka świeżej mięty,
- 3 łyżki oleju.
Przygotowanie:
1. Arbuza pokrój w dużą kostkę (bok ok. 2-3 cm).
2. W ten sam sposób pokrój ser feta. Miętę posiekaj.
3. Wymieszaj sos sałatkowy z olejem i sokiem z cytryny. Tak przygotujesz sos, który nada charakter całej kompozycji.
4. Połącz sos z arbuzem i miętą – dzięki temu danie zyska niepowtarzalny smak i aromat. Potrawę wyłóż na talerze.
5. Na wierzchu sałatki połóż ser. Schłodź danie w lodówce i podawaj.
Rada: Do potrawy możesz dodać kilka listków zielonej sałaty, np. rukoli.

Strony: [1] [2] [3] [4]

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, owoce, sałatka, sałatki


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»