Sałatka z jarmużem, suszonymi pomidorami i jajkami przepiórczymi
Dla czterech osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- jarmuż - 600 g
- Sos sałatkowy Knorr czosnkowy
- suszone pomidory - 100 g
- parmezan - 100 g
- jajka przepiórcze - 10 szt
- majonez - 3 łyżki
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- strąk ostrej papryki chilli
- szczypta gałki muszkatołowej
- orzeszki pinii - 50 g
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
1. Najpierw należy odpowiednio przygotować jarmuż. Na początek musimy zanurzyć go na 10 sekund we wrzącej wodzie, po czym wypłukać w zimnej wodzie, a z liści usunąć zgrubiałe części. Następnie pokroić warzywo w paski i wymieszać w półmisku z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i szczyptą startej gałki muszkatołowej.
2. Kolejnym krokiem będzie dołożenie pokrojonych w paski suszonych pomidorów i przeciętych na pół ugotowanych jaj przepiórczych. Wszystko polewamy dressingiem przygotowanym z Sosu sałatkowego Knorr, majonezu i niewielkiej ilości przegotowanej wody. Tak przyrządzony sos doskonale podkreśli smak wszystkich składników kompozycji.
3. Wierzch sałatki posypujemy startym płatkami parmezanu, prażonymi orzeszkami pinii i posiekanym chilli.
Smacznego!