Głębia smaku i koloru
W kolejnym przepisie możesz użyć kiełków o bardziej wyrazistym smaku, np. kiełków rzodkiewki, gdyż pozostałe składniki są dość charakterystyczne: cebula, papryka, czarne oliwki. Wypróbuj przepis na Kolorową sałatkę paprykową .
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr,
- 300 g makaronu typu penne,
- 3 różnokolorowe papryki (np. czerwona, zielona i żółta)
- 12 czarnych oliwek,
- 1 czerwona cebula,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 opakowanie kiełków.
Przygotowanie:
1. Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w cienkie paski. W międzyczasie ugotuj makaron.
2. Oliwki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.
3. Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i dwiema łyżkami wody, dzięki czemu przygotujesz pyszny sos.
4. Sałatkę wymieszaj z sosem, ozdób kiełkami i serwuj gościom.
Do sałatki możesz dodać kilka listków świeżej bazylii oraz np. kiełbasę salami. Jedzmy kiełki na zdrowie! Więcej przepisów na sałatki i dania z kiełkami znajdziesz na stronie